Mooi groen is niet lelijk

2 groendak

Je ziet ze steeds meer: groene daken. En dan hebben we het niet over groene dakpannen, maar écht groene daken; daken gemaakt van allerlei plantjes. Naast dat het er leuk uitziet, is dit dak ook nog eens goed voor de natuur. Het is zelfs bewezen dat de kleur groen een goed effect heeft op je humeur.

Die groene daken worden ook wel sedumdaken genoemd. Sedumdaken bestaat uit allerlei verschillende plantjes en dan met name vetplanten. Deze planten zijn erg onderhoudsarm, ze slaan hun water zelf op in de vorm van regenwater. Je hoeft dus niet elke keer met je gieter het dak op, dat scheelt weer.

De voordelen van een groen dak

Je zult vast denken: leuk zo’n groen dak, maar wat héb ik eraan?

Een groendak is best praktisch en dan met name wanneer je het combineert met zonnepanelen. Het rendement van een normaal dak ligt namelijk vele malen lager dan dat van een groendak, ook we sedumdak genoemd. Bij zo’n dak ligt het rendement namelijk met tot wel 16% hoger op een gemiddelde dag. Gedurende een warme zomerdag ligt dit rendement tot wel 30% hoger dan dat van zonnepanelen op een traditioneel dak. Best een verschil dus. Daarnaast ben je ook erg groen bezig, want planten hebben ook luchtzuiverende werkingen.

Wat is een sedumdak precies?

Zoals eerder genoemd is, is een sedumdak gemaakt van vetplanten. Deze vetplanten hebben allerlei verschillende kleuren en vormen, wat het een leuke en gezellige uitstraling geeft. Daarnaast hebben de planten een goed isolerende werking. Zo hoef je op een warme dag niet eens je airco aan te zetten: het sedumdak zorgt ervoor dat het lekker koel blijft in jouw huis. Daarnaast isoleert het ook geluiden, lekker rustig dus.

En natuurlijk hebben planten sowieso een goed effect op de natuur: het zuivert regenwater en omgevingslucht. Met een sedumdak ben je dus goed groen bezig en draag jij je steentje bij.